Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Vraag hieronder uw vrijblijvende offerte aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Alexander Vogels (Heerlen, 1952)
De olieverfschilderijen op doek van Alexander Vogels waarin figuratieve partijen zich mengen met abstracte vormen, verwijzen naar primitieve culturen.
Tijdens zijn zwerftochten door de Centrale Sahara raakte hij sterk geïnspireerd door rotstekeningen die daar vele duizenden jaren geleden zijn getekend. Zijn meest recente werk is daarop gebaseerd. Zijn werk heeft een grote uitdrukkingskracht die zijn oorsprong vindt in een sterke compositie en een warme uitstraling.
Alexander Vogels werd geboren in 1952 te Heerlen. Nadat hij zijn jeugd doorbracht in Australië heeft Alexander Vogels de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht gevolgd. Hij leerde er schilderen aan, toen nog, de Stadsacademie bij Gilbert de Bontridder en Peter Wehrens. Hij is het klassieke voorbeeld van een kunstenaar die zichzelf in zijn werk manifesteert als een gepassioneerd reiziger. Beschavingen die grote waarden hechten aan traditie, magie, rituelen en symboliek kunnen rekenen op zijn onvoorwaardelijke aandacht en voorkeur. Hij reisde door het Noord-Afrikaanse Tassiligebergte en heeft verschillende Indianen-reservaten bezocht. Dat hij belangstelling koestert voor primitieve culturen is interessant maar belangrijk is, dat hij een buitengewoon begaafd kunstenaar is. Hij heeft talloze exposities en beurspresentaties gehad. Van Mallorca tot Stockholm, van Wenen en Frankfurt tot Salamanca en Parijs en zijn werk is te vinden in belangrijke kunstcollecties. Zijn inspiraties geven vorm aan zijn werk maar zijn manier van schilderen maakt hem zo boeiend. Het materialiseren van het ontastbare, de behandeling van de verf, het avontuurlijke gevecht met kleur waarmee hij moeiteloos oorspronkelijke en positieve gevoelens weet op te roepen. Alexander Vogels is een lyrisch-abstracte schilder pur sang. Voor Alexander is figuratie echter geen doel maar slechts een ondersteuning van de kleurencompositie. Veelvuldig terugkerende elementen als ladder, masker en voertuig vormen geen symbolen maar speelse bouwstenen die houvast geven aan het abstracte kleurenspel. Iedere kunstenaar heeft een vader en een moeder: volgens Alexander waren dat voor hem Kandinsky en vooral Ger Lataster, twee grootheden in de schilderkunst. Geconfronteerd met die uitspraak reageerde Lataster:`Maar hij heeft 't wel op zijn eigen manier opgelost`. Waarmee de meester met het woordje `'t` het universele probleem van de kunstenaar treffend verwoordde. Middels zijn doeken (vaak op groot formaat) doet Alexander Vogels ons intensief verslag van zijn spirituele tocht naar het wezen van de schilderkunst.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe werken en activiteiten